Loading...

Videokoulusta kuulumisia

Otteita videoeditointikoulun muistiinpanoista: ”Olemme visuaalisia eläimiä. Ihminen saa 90 % informaatiosta näköaistin kautta. Keskustelussa 93 % informaatiosta on ei-kielellistä. Muistamme vain sen, mikä tekee meihin vaikutuksen.”

Velhovisio laajentaa tarjontaansa myös videoeditointiin tulevaisuudessa. Koulutuksen tavoite on saada valmius editoida yrityksille yritys- ja tuote-esittelyitä vuonna 2018. Edit: Tavoite on muuttunut - nyt vuonna 2018 tarjoamme monipuolisia liikkuvan kuvan ratkaisuja erityisesti yrityksen sähköiseen markkinointiin.

Ensimmäinen oppitunti

Videokoulussa lähdettiin liikkeelle käsikirjoituksen teosta. Olin iloinen, että juuri tästä aloitettiin. Haluan oppia ideoimaan videoita, jotka ovat mielenkiintoisia, oivaltavia tai tuovat sitä jotain, mitä ei pelkän kuvan ja tekstin yhdistämisellä voi ilmaista. Tapaan nimittäin välillä yrittäjiä, jotka huokuvat kaikkea hyvää – energisyyttä, ammattitaitoa, rehellisyyttä. Heitä varten videot ovat nappi valinta.

Meille oli tullut opettajaksi Veera Tyhtilä Suomen Kansallisteatterista. Olimme siis varmasti ammattitaitoisissa käsissä.

veera-tyhtila

Lyhyt ’Käsikirjoitus – Suomi’ sanakirja

Kävimme päivän aikana Aristotelesta, näytöksen kolminäytöksistä rakennetta ja tarinan teoriaa. Päivän aikana vilisi niin hienot sanat, että melkein tekee mieli alkaa näitä viljelemään enemmänkin. Miltä kuulostaisi?

Antagonisti = pahis, konfliktien aiheuttaja

“Se selkäänpuukottaja naapurin Antti on kyllä sellainen antagonisti, ettei toista.” Antti on täysin fiktiivinen. Toivottavasti naapuriin ei muuta Anttia.

Hybris = liiallinen usko omiin kykyihin

“Sillä hetkellä, kun kirjoitin työhakemukseeni osaavani koulutason ranskaa, huomasin että oli tapahtunut hybris, kun minua työhaastatteli Monsieur Gaulette, Président Directeur Général.“

Hamartia = kohtalokas erehdys

“Käännyin vasemmalle, mutta vilkutinkin oikealle ja näin ollen perheen Peugeotille tapahtui hamartia.”

Peripetia = täyskäännös

“Olin menossa kauppaan, mutta muistin, että minun pitikin poiketa ravintolassa, joten tein peripetian.”

Katharsis = tarinan opetus

“Kun säästin väärässä paikassa, enkä ostanutkaan uusia kumisaappaita, metsäretken aikana sain aikamoisen kathariksen.”

Tarinan universaali rakenne – miten ihmeessä tätä sovellan?

Oppitunnin aikana kävimme läpi käsikirjoituksen rakennetta. Myönnän, että minulle tuotti hankaluuksia soveltaa oppimaani käytännössä. Päätin kokeilla. Kuvittelin soveltavani rakennetta vaikka esimerkiksi siivousalan yritykseen.

VAIHE: Olipa kerran… = aihe (ekspositio)

Koti, joka on likainen ja sekainen.

VAIHE: Joku… = päähenkilö

Henkilö, joka saapuu ruokakassien kanssa uupuneena kotiin.

VAIHE: Joka tahtoi… = tahdonsuunta

Henkilö haluaa ruokaa ja päästä rentoutumaan.

VAIHE: Mutta… = konflikti

Siivoaa ja raivaa, kunnes räjähtää perheelleen (näen tässä slow-motion efektin ja taustalla jonkun mahtipontisen sinfonian, mahdollisesti asioiden lentelyä ilmassa).

VAIHE: Niinpä… = toiminnansuunta

Heittäytyy epätoivoisena veltoksi sohvalle, googlaa puhelimellaan paikallisen siivousfirman nimen.

VAIHE: Lopulta… = muutos

Tullaan ruokakassien kanssa puhtaaseen kotiin. (Päätetään filmi johonkin yleisesti ihanaan, kuten kuten kiireettömään satuhetkeen lapsen kanssa, puolison kainaloon käpertymiseen lempileffan pariin, upottautumiseen lämpimään kylpyyn…)

VAIHE: Opetus… = katharsis

Tilaa siivouspalveluita kotiin.

No jaa. Ehkä harjoitellaan tuota ideointia vielä. Onneksi löydettiin ja katseltiin myös kaupallisia esimerkkejä, jotka luovat uskoa, että videot ovat hyvä juttu, esimerkiksi:

Kill your darlings

Tarkoittaa, että karsi kaikki epäoleellinen, mikä ei vie juonta eteenpäin. Tämä jäi erityisesti mieleen oppitunneilta. Oikein hyvä motto, ja voi vaikka halutessaan soveltaa myös muihin työn osa-alueisiin.

kuvakoot

2018-01-02T09:40:04+00:00